ritzo’s huis

annetpoland ritzoshuis banner

 

Ontworpen in 2012 samen met grib

Al in een zeer vroeg stadium werd ik gevraagd om mee te denken over Ritzo’s nieuwe huis. Samen met Ritzo heb ik diverse huizen bekeken en hem met kleine indelingsschetsen geadviseerd. Uiteindelijk is de keus gevallen op een appartement in het nieuwbouwproject “Bloemhof’. Omdat Bloemhof nog in aanbouw was, was er een mogelijkheid het casco te kopen. Dit gaf een hoop ruimte om het naar eigen wens in te richten. Daarnaast was het specifieke appartement erg licht. De woonkamer bestaat aan twee zijden bijna volledig uit ramen, van waaruit er zicht is op de Martinitoren.

De opdrachtgever was zeer specifiek in zijn wensen, hij had geen behoefte aan een zithoek. Een eettafel en een hangmat waren voldoende. De nadruk moest liggen op licht en ruimte. Door een aantal referentiebeelden van de opdrachtgever, kwam het idee van een industriële ruimte met warme accenten.

Aan de betonnen balk in de woonkamer hangt een zware rails waaraan twee grote schuifdeuren hangen. Deze schuifdeuren geven toegang tot de entree en de slaapkamer.  In dezelfde wand is ook een grote boekenkast gemaakt, die een warme gele kleur heeft. De kamer is sober, functioneel, maar wel van alle gemakken voorzien, waarbij de ruimte gericht is op het uitzicht. Het kleurpalet wordt in de gehele woning doorgetrokken, hierdoor ontstaat eenheid en rust.

De keuken en badkamer zijn beide op maat gemaakt. Alles is ontworpen met de opdrachtgever, het appartement en de wensen in gedachten. De keuken bestaat uit lage elementen met zoveel mogelijk lades, om de ruimte efficiënt te gebruiken.

In de badkamer is zo slim mogelijk met de ruimte omgesprongen. Een ruime douche, een zeer ruim bad en een bescheiden eiken badkamerkastje waarin opbergruimte en stroomaansluitingen zitten.