bomb

annetpoland bomb banner

 

Tijdens mijn dienstverband bij Team 4 architecten ontstond het idee om met twee andere interieurarchitecten en een architect in opleiding samen mee te doen aan prijsvragen. Om andere vraagstukken te zoeken waarop we gezamenlijk een antwoord wilde vinden. De eerste prijsvraag die zich aandiende ging over het ontwerpen van een familie van lampenkappen. Vandaar de naam ‘Peren’. De onderstaande tekst en bovenstaand ontwerp zijn toen tot stand gekomen. Het was goed voor een tweede prijs.

Een lampenkap is een verpakking van licht en techniek Het licht springt direct in het oog en is alom zichtbaar. De techniek valt bij voorkeur uit het zicht.

Dat is jammer. De onderdelen onder de huid zijn op zichzelf de moeite waard om naar te kijken. Kan een kap in plaats van verbergen ook de inhoud herbergen?

Snoer, schakelaar en fitting kunnen een onderdeel zijn in de beleving van het licht. De huid is teruggebracht tot haar essentie, het afschermen van de licht, de kap.

Alle verschijningsvormen van een lamp zitten verpakt in dit model. Door de plaatsing in het interieur wordt de lamp zo een hanglamp, staande lamp, wandlamp, noem maar op.